Veel gestelde vragen

Home Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Is het mogelijk om van tevoren de vaarroute te bepalen?

Natuurlijk kunt u altijd uw voorkeur voor een vaarroute en de eindbestemming bespreken met de schipper of de medewerkers op kantoor. De zeilroute is echter nooit helemaal vooruit te plannen. Het getij, de weersomstandigheden en andere nautische factoren, zoals de stremming van een haven maken het soms noodzakelijk om een alternatieve route te kiezen. Op de dag van vertrek stelt u samen met de schipper de uiteindelijke route vast. Wij doen natuurlijk onze uiterste best om uw ideale zeiltocht te realiseren.

Vaart het schip ook uit als het heel slecht weer is?

Alleen bij extreem slecht weer varen de schepen niet uit. Dit heeft te maken met de verzekeringsvoorwaarden. Tot windkracht 7 kunnen de schepen veilig uitvaren. Het komt echter zelden voor dat een schip aan de kade blijft. De wind is namelijk bijna nooit de hele dag kracht 7 of harder.

Kunnen we ook wadlopen naar Terschelling of Vlieland?

Wadlopen is alleen mogelijk in het oostelijk deel van het Wad (Ameland en Schiermonnikoog). Bij een iets langere tocht is het mogelijk deze eilanden te bezoeken. Tussen het vasteland en Terschelling en Vlieland zijn de geulen, ook bij laag water te diep om de oversteek te maken. Droogvallen en een korte wandeling maken op het wad is wel mogelijk. Deze onvergetelijke ervaring kost vrij veel tijd. Het duurt zes tot acht uur voordat het water weer genoeg gestegen is om door te varen.

Wat is geschikte kleding voor aan boord?

Wij raden u aan met alle weersomstandigheden rekening te houden. Luchtige kleding om lekker te zonnen op het dek en warme kleding voor s’avonds en koudere dagen. Neem voor de zekerheid een regen- of zeilpak mee. Stevige schoenen (liefst met profielzolen) houden uw voeten warm en droog.

Zijn de bedden opgemaakt en zijn er handdoeken?

Alle bedden zijn voorzien van een matras met hoeslaken en een kussen met kussenslopen. Al het overige linnengoed kunt u zelf meenemen of huren via de klipper “Zuid-Holland”. Een dekbed huurt u voor €16,- per periode. Een handdoekset kost €7,- en een keukenpakket (theedoeken, keukendoeken en dweilen) €10,-.

Mag ons huisdier mee op de boot?

Wij raden u sterk aan dit niet te doen. De meeste dieren vinden het schuin varen, het overstag gaan en het soms glibberige dek geen pretje. In overleg met de schipper is het soms wel mogelijk uw huisdier mee te nemen.

Hoe voorkom ik zeeziekte?

Bijna niemand heeft last van zeeziekte op de Waddenzee. Dat komt doordat we altijd tussen de zandbanken doorvaren. Hierop breken eventuele hoge golven en ontstaat er een rustige zee. Daarnaast is De Klipper Zuidholland een zeer stabiel schip. Mocht u onverhoopt toch zeeziek worden, blijf dan bovendeks en concentreer u op de horizon. In de meeste gevallen voelt u zich dan snel weer beter.

Hoe lang duurt de tocht naar Terschelling?

De lengte van de vaartocht is afhankelijk van het weer, de windrichting en het getij. Meestal duurt de oversteek tussen de vier en acht uur. Indien u op een bepaald tijdstip aan wilt komen, dan kan natuurlijk altijd de motor gestart worden.

Is het mogelijk om zonder bemanning varen?

Het schip van de klipper “Zuid-Holland”wordt alleen verhuurd met schipper en maat. Zij hebben alle vereiste papieren en garanderen een veilige overtocht.

Kunnen we koken aan boord?

De klipper “Zuid-Holland” beschikt over compleet uitgeruste keukens. Een professioneel fornuis, een koelkast, vriezer en een complete keukeninventaris maken het mogelijk om zelf te koken. Het is ook mogelijk om het eten te laten verzorgen door een cateraar. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor.

Is er parkeergelegenheid in Harlingen?

Rondom het centrum zijn er diverse bewaakte en onbewaakte parkeerterreinen. U krijgt van ons een plattegrond van Harlingen met de plaats waar uw schip ligt. Er is altijd een mogelijkheid om bij het schip te parkeren en uw spullen uit te laden. De bemanning van het schip wijst u daarna graag de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid.

Verwacht de bemanning hulp bij het zeilen?

Zeilen op een historisch schip is een stuk gemakkelijker met behulp van de gasten aan boord. Vooral bij het hijsen en strijken van de zeilen is hulp gewenst. Ook tijdens het zeilen zal de bemanning af en toe een beroep op u doen. Natuurlijk is lang niet iedereen de hele dag in touw. Er blijft genoeg tijd over om lekker te luieren aan dek en optimaal te genieten van uw vaartocht.

Zijn er ook zeiltochten voor individuele reizigers?

Bij de klipper “Zuid-Holland” hebben wij ook diverse mogelijkheden voor mensen die alleen of bijvoorbeeld samen met hun partner willen zeilen. U zeilt de tocht dan samen met andere gasten die zich individueel inschrijven. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.

Is een zeiltocht veilig voor baby’s en kinderen?

De klipper “Zuid-Holland” voldoet aan alle veiligheidseisen. Door moderne aanpassingen, zoals relingen, begaanbare trappen en comfortabele zitkuipen is zeilen nu geschikt voor alle leeftijden. De schipper houdt natuurlijk rekening met het feit dat er kinderen of baby’s aan boord zijn. Als er kinderen meekomen, geef dan even het gewicht door aan de medewerkers op kantoor. Zij zorgen er dan voor dat de juiste zwemvesten aan boord aanwezig zijn.

Kunnen er meer mensen mee dan in de prijslijst staat aangegeven?

In onze prijslijst staat per schip beschreven hoeveel gasten er toegestaan zijn aan boord. De Zuid Holland heeft een capaciteit van 35 mensen voor dagtochten en 24 voor meerdaagse tochten. Soms is een extra passagier mogelijk, vraag naar de mogelijkheden.

Zijn kwallen gevaarlijk?

Nee, zie foto hieronder.