Knopen: Leren aan boord

Home Klipper Zuid Holland Knopen: Leren aan boord

Als je wilt zeilen is het handig om wat af te weten van knopen. Hieronder beschrijven we enkele eenvoudige veelgebruikte knopen.

De mastworp
Deze knoop wordt onder andere gebruikt om stootkussens vast te maken aan de railing als het schip in de haven ligt. Essentieel, als deze stootkussens losraken kunnen de schepen onbeschermd tegen elkaar stoten, wat flinke schade kan opleveren. Bovendien: als de stootkussens te water raken levert dat weer schade aan het milieu op. Het leggen van een mastworp is eenvoudig. Volg daarvoor de stappen van onderstaande illustratie:
De slipsteek
Een slipsteek heeft als belangrijk kenmerk dat hij heel snel losgemaakt kan worden. Als je aan het losse uiteinde trekt gaat een slipsteek vanzelf los. Een slipsteek maken is alweer vrij eenvoudig.Je maakt een lusje en haalt die door een ander lusje heen. Klinkt ingewikkeld? Kun je je schoenveters vastmaken? Dat doe je met twee slipsteken…
Mastworp met slipsteek
Een mastworp is eigenlijk niet zo betrouwbaar. De knoop heeft de neiging zichzelf langzaam maar zeker los te werken. Daarom kun je een halve steek uitstekend combineren met bijvoorbeeld een halve steek, om te zorgen dat de mastworp zich niet los kán werken. Dat gaat als volgt:
Kruisslag met halve steek
Een heel belangrijke knoop is de kruisslag met halve steek, die vaak gebruikt wordt om vallen (de touwen waarmee je zeilen hijst) vast te zetten. Die beleg je dan op een kikker.

Hij is weer niet echt moeilijk. Je begint (1) door achtjes te draaien met je touw, steeds achter de uitsteeksels van de kikker langs en over het midden. Dat doe je een keer of twee. Voordat je de laatste legt maak je eerst een lus (2). Die leg je over de kikker en je trekt hem aan (3).

Dat zijn wel de belangrijkste knopen die je wellicht kunt gebruiken aan boord van een klassiek zeilschip. Het beste kun je ze in de praktijk oefenen. Als je het niet snapt: vraag aan de maat of schipper. Maar dat geldt eigenlijk voor alles…