Droogvallen beleven

Home Ervaringen Droogvallen beleven

Een van de mogelijkheden op de Waddenzee is het zogenaamde droogvallen.

Verleden

Vroeger werd er met het schip drooggevallen om het onderwaterschip schoon te bezemen, een glad schip vaart immers sneller en dat was, in de tijd dat men nog volledig van de wind afhankelijk was, belangrijk. En vaak werd er drooggevallen omdat het zo uit kwam. Als je bijvoorbeeld van Groningen naar Amsterdam ging, dan moest je over diverse ondieptes heen. Het was bijna onvermijdelijk dat je dan ergens vast kwam te zitten en droogviel. Maar dat was niet erg want dan was er tijd om te slapen of te eten en met opkomend water ging je weer verder.

Heden

Tegenwoordig vallen we droog met het schip voor de ervaring (of omdat het zo uit komt!). De schipper vaart  het schip dan ongeveer twee uur na hoogwater op een geschikte zandbank vast. Het duurt dan nog twee a drie uur voor het schip droog ligt. In de tussentijd kunnen de gasten al van boord want er staat nog maar een meter water (dus niet duiken!).

Als het schip droogligt kunnen de gasten over het wad lopen en kijken wat er zoal aan flora en fauna leeft. Op verzoek kan de schipper een excursietje  leiden en een en ander vertellen.

Na het laagwater komt de vloed weer op en als het schip weer volledig drijft gaat de tocht weer verder.